O NAS

 V deželi, kjer ljudje še niso pozabili na gostoljubnost, si je reka Kolpa vrezala svoj tok. Na skrajnem jugovzhodnem delu objema Slovenijo, se vijugasto in preko neštetih slapov ta zelena lepotica preliva vse od Osilnice do Metlike. 113 km bistre in tople reke predstavlja neomejeno možnosti za čolnarjenje in plavanje. Kolesarske in peš poti vas vodijo od zgodbe do zgodbe. Neokrnjena narava obrečnega sveta, majhne vasice in živahno življenje z odprtimi rokami sprejmejo vsakega obiskovalca.

Turistična kmetija MAJERLE se nahaja v vasici Dol ob prečudoviti mejni reki Kolpi. Vasica leži v neokrnjeni naravi na meji med občinama Kočevje in Črnomelj ter istočasno na meji med področjema, ki ga pokriva NATURA 2000 in področjem Krajinskega parka Kolpa. Okolica, ki ji daje pečat lepotica Kolpa, je polna naravnih znamenitosti, ki jih velja obiskati in pogledati. Med njimi naj omenimo jamo Bilpo, kovačijo v Bilpi, najjužnejšo slovensko pešpot, muzej v Predgradu, cerkev v Starem trgu, križev pot na Kalvariji v Starem trgu in nepozaben pogled s hriba Kozice na celo Poljansko dolino ob Kolpi. Vse znamenitosti si obiskovalec lahko ogleda na pohodniškem, kolesarskem in čolnarskem izletu po dolini.

Živahno žuborenje reke in pisan obvodni svet pričata, da je to prava biotska zakladnica. O izredni biotski raznovrstnosti priča več kot 30 vrst rib od katerih je 9 ogroženih. V sožitju z njimi živi velika divjad kot so medved, ris in volk, jelenjad ter prikupne vidre, bobri, želva sklednica, endemična podzemna črna človeška ribica, okoli sto vrst ptic in druge živali. Človek je s čutnim poseganjem v naravno ustvaril idilično kulturno krajino rečnih slapov, kraških vrtač, pisanih polj in slikovitih brezovih gozdov – steljnikov.

Dotaknite se zgodbe. Reka Kolpa vas popelje vse od adrenalinskih športnih aktivnosti do veselega druženja ob jagenjčku, odojku in domačemu kruhu iz krušne peči ter kapljici odličnega belokranjskega vina. Reka Kolpa, Evropska destinacija odličnosti 2010. Obiščite jo tudi vi.